Kokostosca



Ingredienser 1 långpanna
4 ägg
5 dl socker
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl
1 krm salt
180 g smält smör/margarin

Glasyr
80 g smör/margarin
1 dl sirap
1 ½ dl grädde
2 dl socker
1 påse kokos (200 g)

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Smörj och bröa en långpanna.
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Blanda de torra ingredienserna och rör försiktigt ihop med äggsmeten.
5. Bred ut smeten i långpannan och grädda i ca 20 minuter.
6. Blanda under tiden ihop ingredienserna till glasyren i en kastrull och låt sjuda i 5 minuter.
7. Bred glasyren över kakan och grädda i ytterligare 10 minuter.
8. Skär i rutor när kakan svalnat.

Tips! Gör halva receptet till en rund form med löstagbar kant.

Smultron-, blåbär- och hallonsmoothie

 

En smoothie gjord på lättvaniljyoghurt, smultron, blåbär, hallon och Proviva skogsbär.


Persika- och hallonsmoothie



En smoothie gjord på konserverad persika, frysta hallon, lättvaniljyoghurt och turkisk yoghurt.

Spenat- och fetaostpaj



Ingredienser
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
1 ½ dl riven ost
100 g margarin
2 krm salt
2 krm peppar
2 ½ msk vatten

Fyllning
3 dl mjölk
3 ägg
100 g färsk bladspenat
ca 5 cm purjolök
200 g fetaost
salt
peppar

Gör så här
1. Blanda alla ingredienser till pajdegen i matberedare eller för hand. Låt degen sedan vila i kylen en stund.
2. Skölj spenaten och låt rinna av ordentligt. Klipp eller hacka den i mindre bitar.
3. Skölj och strimla purjolöken.
4. Tryck ut pajdegen i en pajform, nagga med gaffel och förgrädda i ugnen i ca 5-10 minuter på 225°.
5. Vispa ihop mjölk och ägg, salta och peppra efter smak. Blanda i purjolöken och spenaten.
6. Ta ut pajskalet och häll i fyllningen.
7. Smula fetaosten över fyllningen.
8. Grädda i ca 45 minuter på 225° tills pajen fått önskad färg och konsistens.

Fruktsallad och Nordells GI-knäcke

Fruktsallad gjord på äpple, banan och apelsin toppad med turkisk yoghurt och torkade tranbär. Favoriten just nu; Nordells GI-knäcke med smör, skinka, gurka och örtsalt. Mums!


Pasta med lins- och tomatsås



Ingredienser 2 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
5 tomater
½ tetra färdigkokta röda linser
1 msk tomatpuré
salt
svartpeppar
torkad basilika
1 lagerblad

Gör så här
1. Finhacka löken och vitlöken och fräs i flytande margarin i en kastrull.
2. Hacka tomaterna och koka upp i kastrullen.
3. Häll i de röda linserna och låt koka tills tomaterna vätskat ur sig.
4. Blanda i tomatpurén.
5. Salta och krydda med peppar och basilika efter smak.
6. Lägg i ett lagerblad och låt sjuda i ca 15 minuter.
7. Koka pastan efter instruktioner på paketet.
8. Servera med lite smulad fetaost.

Mammas tårtbotten


Ingredienser
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd sedan försiktigt ner i äggsmeten.
4. Smörj en rund form, ca 24 cm i diameter, och häll i smeten.
5. Grädda i ca 30 minuter. Stick med en tandpetare för att se att den är färdig.

RSS 2.0