Jordgubb- och vinbärssmoothie

En syrlig smoothie gjord på färska jordgubbar, svarta och röda vinbär och lättvaniljyoghurt.
Lättlagad pastasallad
Pastasallad gjord på fullkornsfusilli, bladspenat, körbärstomater, avokado, fetaost, ananas och paprika med en färdig italiensk salladsdressing. Serverat med Nordells mumsiga GI-knäcke med cream cheese.
Elinas saftiga skållade morotsbröd
Lånat av Elina
Ingredienser ca 16 st bröd
7,5 dl vatten
5 dl grahamsmjöl
2 morötter
1 paket jäst (50 gram)
2 msk flytande margarin
1 dl hela linfrön
1 msk salt
Ca 9-10 dl vetemjöl
Gör så här
1. Koka upp vattnet och häll det över grahamsmjölet i en bunke. Rör om och låt svalna till fingervarm temperatur, 37°C.
2. Skala och riv morötterna fint på rivjärn.
3. Smula ner jästen i det skållade grahamsmjölet och rör tills den löst sig.
4. Tillsätt morötter, flytande margarin, linfrön, salt och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
5. Täck över degen och låt jäsa ca 40 min.
6. Stjälp upp degen i en väl smord långpanna (eller på bakplåtspapper). Platta ut den med mjölad hand och nagga degen med en gaffel. Skär degen med en bakskrapa i rutor.
7. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
8. Grädda i mitten av ugnen i 225°C, ca 20 min.
9. Låt brödet kallna innan det bryts/skärs i rutor.
Sweet Chilliwok med kyckling
Ingredienser 2 portioner
1 kycklingfilé
citronpeppar
salt
½ paket fullkornsnudlar
rapsolja
ca 3 dl valfri wokgrönsaksblandning
1 liten burk skivad ananas
soja
Sweet Chilli-sås
Gör så här
1. Tina, strimla och stek kycklingen kryddad med citronpeppar och salt.
2. Koka nudlarna enligt förpackningen.
3. Woka grönsakerna i rapsolja.
4. Skär ananasen i bitar och blanda i woken tillsammans med lite av ananasjuicen.
5. Blanda i kycklingen och nudlarna när grönsakerna är färdiga.
6. Häll i soja och Sweet Chilli-sås efter egen smak och blanda runt.
Tacopaj med röda linser
Ingredienser
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
1 ½ dl riven ost
100 g margarin
2 krm salt
2 krm peppar
2 ½ msk vatten
Fyllning
1 dl röda linser
400 g nötfärs
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
4 dl lättcrème fraiche
1 tomat
riven ost
Gör så här
1. Blanda alla ingredienser till pajdegen i matberedare eller för hand. Låt degen sedan vila i kylen en stund.
2. Skölj och koka linserna enligt förpackningen.
3. Stek köttfärsen och blanda sedan i tacokryddan och vattnet.
4. Blanda de kokta linserna i tacofärsen och låt sjuda en stund.
5. Tryck ut pajdegen i en pajform, nagga med gaffel och förgrädda i ugnen i ca 5 minuter på 225 grader.
6. Ta ut pajskalet och häll i tacofärsen.
7. Bred ut crème fraichen över tacofärsen.
8. Skiva tomaten och lägg överst.
9. Toppa med lite riven ost.
10. Grädda i ugnen i ca 30 minuter på 225 grader tills pajen fått önskad färg och konsistens.
Pasta med ostsås och bacon
Ingredienser 4 portioner
4 portioner fullkornsfusilli
1 paket bacon
1 ädelost
5 dl lättcrème fraiche
Gör så här
1. Koka pastan.
2. Strimla och knaperstek baconet. Låt rinna av på papper.
3. Smält osten i en kastrull och tillsätt sedan crème fraichen när osten smält helt.
4. Låt koka upp.
5. Häll såsen över pastan och toppa med baconet.
Värmande grönsaks- och köttfärssoppa
Ingredienser ca 3-4 portioner
4 stora eller 10 små potatisar
2 stora morötter
0,7 liter vatten
2 köttbuljongtärningar
1 gul lök
¼ vitkålshuvud
1 burk hela tomater
300 g nötfärs
salt
peppar
basilika
timjan
Gör så här
1. Skala och skär potatisen och morötterna i småbitar.
2. Koka upp vattnet och häll i potatisen och morötterna tillsammans med buljongtärningarna.
3. Hacka löken och skär vitkålen i småbitar.
4. Häll i löken och vitkålen tillsammans med tomaterna.
5. Fräs köttfärsen och häll över i soppan.
6. Salta, peppra och krydda efter smak och låt koka i minst 10 minuter tills grönsakerna och potatisen är mjuka.
7. Servera gärna med en klick crème fraiche och nybakt bröd.
Havrescones
Ingredienser 4 st
5 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
1 dl fiberhavregryn
½ tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g smör eller margarin
4 dl mjölk eller filmjölk
Gör så här
1. Sätt ugnen på 250°.
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
3. Finfördela smöret/margarinet med fingertopparna i mjölblandningen till en grynig massa.
4. Tillsätt mjölken/filmjölken och blanda snabbt ihop degen. Arbetar man den för mycket blir brödet segt.
5. Dela degen i 4 delar och platta ut varje del till en rund kaka som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
6. Skåra varje kaka med en vass kniv och nagga eventuellt med gaffel.
7. Grädda brödet i mitt av ugnen i ca 12 minuter.
8. Bryt isär brödet när det svalnat något.
9. Servera gärna med smör, ost, marmelad, skinka eller grönsaker.