Pappas pannkakor



Ingredienser 1-2 portioner (ca 3 pannkakor)
1 ägg
2 ½ dl mjölk
1 ¼ dl mjöl
¼ tsk salt
ev. ¼ tsk socker
½ msk flytande margarin

Gör så här
1. Vispa ihop ägget med hälften av mjölken.
2. Blanda i mjölet och vispa slätt.
3. Vispa i resten av mjölken, saltet, sockret och det flytande margarinet i smeten.
4. Stek pannkakorna på medelvärme i ett par minuter på varje sida.
5. Severa med t.ex. blåbär och keso.

Mammas bulgursallad



Ingredienser 2 portioner
4 dl vatten
2 dl fullkornsbulgur
¼ tsk salt
½ tsk gurkmeja (valfritt)
1 buljongtärning
½ msk olja

4 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger
2 nypor flingsalt
½ rödlök
1 paket bacon
1 ask körbärstomater
1 avokado

Gör så här
1. Koka upp vattnet i en kastrull och tillsätt sedan bulgur, salt, gurkmeja, buljongtärning och olja. Låt koka i ca 10 minuter tills vattnet är borta och bulguren är mjuk. Låt svalna något.
2. Blanda olivolja, balsamvinäger och flingsalt i en bunke.
3. Hacka rödlöken fint och blanda ner den i bunken.
4. Strimla och knaperstek baconet. Låt det rinna av på papper.
5. Skär tomaterna och avokadon i bitar.
6. Blanda i bulguren, baconet, tomaterna och avokadon i bunken och rör om.
7. Servera gärna med en kall vit sås eller keso.

Seg amerikansk blåbärspaj


Den var så god att jag och Sanna åt upp en halv paj själva.
Recept lånat av Victoria.
Ingredienser
120 g smör/margarin
1 ägg
2 ¼ dl socker
2 ¼ dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
200 g amerikanska blåbär (vanliga går också bra)

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175° C.
2. Smörj en pajform.
3. Smält smöret/margarinet och låt svalna något.
4. Vispa ägg och socker pösigt.
5. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och rör sedan ner i äggsmeten.
6. Rör ner det smälta smöret/margarinet i äggsmeten.
7. Bred ut smeten i formen och strö över blåbären.
8. Grädda på nedersta falsen i ca 50-60 minuter.
9. Servera med vanilljvisp, glass eller grädde.

Kärleksmums



Ingredienser ca 35 st
150 g smör/margarin
2 ägg
3 dl socker
4 ½ dl vetemjöl
2 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 ½ dl mjölk

Glasyr
60 g smör/margarin
3 ½ dl florsocker
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 msk kallt kaffe eller vatten

1 dl kokos

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175-200° C.
2. Smält smöret/margarinet och låt svalna.
3. Vispa ägg och socker poröst.
4. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en bunke.
5. Vänd omväxlande ner mjölblandningen och mjölken i äggsmeten.
6. Tillsätt det smälta smöret/margarinet i smeten.
7. Häll smeten i en långpanna (25 x 35 cm) klädd med bakplåtspapper.
8. Grädda kakan på första falsen i ca 20 minuter.
9. Stjälp upp kakan.
10. Smält smöret/margarinet till glasyren.
11. Sikta i florsockret, kakaon och vaniljsockret.
12. Rör sist i kaffet ellet vattnet och blanda till en smidig glasyr.
13. Bred glasyren över kakan medan den ännu är varm.
14. Strö över kokosen.
15. Skär kakan i bitar.

Banankaka



Ingredienser
½ dl smält smör/margarin (ca 50 g)
1 ägg
1 ½ dl socker
2 mogna bananer
2¼ dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ dl grädde
flytande margarin och ströbröd till formen

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175° C.
2. Smält smöret/margarinet
3. Vispa ägg och socker poröst.
4. Mosa bananerna.
5. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
6. Vänd ner det smälta smöret/margarinet, bananerna och de torra ingredienserna i äggsmeten.
7. Smörj och bröa en sockerkaksform.
8. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

RSS 2.0