Sannas saffranscheesecake



Ingredienser
Botten:
150 g pepparkakor
60 g smör

Första fyllningen:
400 g (2 askar) philadelphiaost
3 ägg
1,5 dl socker
1 kuvert saffran
Rivet skal av 1 citron

Översta lagret:
400 g (4 dl) creme fraiche (ej lätt)
1 msk vaniljsocker

Dekoration:
Granatäppelkärnor, passionsfrukt eller färska fikon

Gör så här
1. Mixa pepparkakorna till smulor.
2. Smält smöret och blanda med pepparkakssmulorna.
3. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant och tryck ut smulorna.
4. Förgrädda i ugnen i ca 5-7 minuter på 200 grader. Låt svalna.
5. Vispa ägg och socker pösigt.
6. Tillsätt rivet citronskal och saffran.
7. Blanda ner philadelphiaoasten och rör till en jämn smet. Låt smeten dra i ca 15 minuter, så att saffransmaken mognar ordentligt.
8. Häll fyllningen över bottnen och grädda i ca 180 grader tills fyllningen stelnat, ca 30-40 minuter. Låt kakan svalna ordentligt.
9. Rör ihop creme fraiche och vaniljsocker och bred över kakan.
10. Grädda i ca 6-7 minuter i 180 grader tills ytan stelnat något. Låt kakan svalna igen.
11. Dekorera med granatäppelkärnor, passionsfrukt eller färska fikon precis innan servering.
12. Servera gärna till glöggen.

Lakritskola


Ingredienser ca 60 st
3 dl grädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 msk kakao
0,75 dl Turkisk peppar (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad
havssalt

Gör så här
1. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och Turkisk peppar i en vid gryta.
2. Låt det koka upp under omrörning och låt sedan koka ganska kraftigt utan lock tills termometern visar ca 120 grader eller tills du kan göra kulprov av smeten. Detta tar ca 15 minuter. Rör om då och då.
3. Rör ner smöret och häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm.
4. Ställ kolan kallt att stelna.
5. Smält under tiden chokladen i mikro eller vattenbad och låt den svalna.
6. Skär eller klipp kolan i bitar.
7. Doppa varje bit i den smälta chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
8. Strö över lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

Baileystryffel



Ingredienser ca 20 st
1 dl grädde
2 msk Baileys
250 g choklad
kakao

Gör så här
1. Koka upp grädde och Baileys i en kastrull och tag sedan av den från plattan.
2. Bryt sönder chokladen och låt den smälta ner i den varma grädden.
3. Låt smeten svalna något och häll den sedan i en engångsspritspåse och fyll i formar. Pudra kakao över tryfflarna när de nästan kallnat. Alternativt låt smeten stelna så pass att du kan forma bollar av den och rulla sedan i kakao och lägg eventuellt i knäckformar.

Caritas mikroknäck


Ingredienser ca 20-25 st
1 dl socker
1 dl sirap
1 dl grädde
1 msk smör
0,5 dl mandel

Gör så här
1. Blanda socker, sirap och grädde i en skål som tål mikrovågsugnen.
2. Ställ in i mikron på full effekt i ca 7-10 minuter beroende på vilken styrka mikron har.
3. Finhacka mandeln.
4. Gör ett kulprov efter ca 7 minuter, är den inte riktigt klart, kör ett par minuter till i mikron.
5. Tillsätt sedan smöret och rör till en blank smet.
6. Rör sist i den hackade mandeln.
7. Fördela knäcken i knäckformar.

Gräddkola

Ingredienser ca 50 st
100 g smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl sirap

Gör så här
1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull eller gryta.
2. Rör i grädde, socker och sirap.
3. Låt koka 15-20 minuter. Gör ett kulprov för att avgöra om kolan är klar.
4. Häll upp kolan på ett bakplåtspapper och låt svalna.
5. Klipp kolan i bitar och rulla i florsocker eller rulla in i bakplåtspapper.

RSS 2.0