Märthas kanelbullar

 

Ingredienser ca 60 st

100-150 g margarin/smör

5 dl mjölk

50 g jäst

½ tsk salt

1-1 ½ dl socker

15 dl vetemjöl

 

Fyllning

smör/margarin

socker

kanel

 

1 ägg

pärlsocker

 

Gör så här

1. Smält smöret och häll sedan i mjölken så att det blir fingervarmt.

2. Smula jästen och rör i vätskan lite i taget så att jästen löser sig.

3. Blanda i salt, socker och vetemjöl och arbeta ihop till en slät, elastisk deg. När degen lossnar från bunkens kant är den lagom kletig.

4. Låt jäsa i ca 40 minuter.

5. Dela degen i två delar så att den inte blir så stor att arbeta med och kavla sedan ut varje del och bred på smör/margarin och strö på socker och kanel.

6. Vik degen dubbel och skär sedan i strimlor eller gör en rulle som sedan skärs i skivor.

7. Forma bitarna till bullar och låt jäsa i ytterligare 30-40 minuter.

8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker.

9. Grädda på 225-250 ° i ca 5-8 minuter tills de får önskad färg.


Smultronsmoothie


Ingredienser 4 glas

1 liter vaniljyoghurt

½ liter smultron

 

Gör så här

1. Mixa samman yoghurten och smultronen i en blender eller med en stavmixer.

2. Njut, njut, njut och glöm inte att skrapa upp varje liten droppe!


Fryst mascarponecheesecake



Ingredienser 1 sockerkaksform
4 ägg
1 ½ dl socker
skal från 1 citron
200 g mascarponeost
4 dl vispgrädde
300 g digestivekex (ev. lite mindre beroende på hur mycket kexsmulor man vill ha)

Gör så här
1. Separera äggulorna från vitorna utan att det kommer någon gula i vitorna.
2. Vispa äggulorna, sockret och citronskalet poröst i en bunke.
3. Rör ner mascarponen.
4. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten.
5. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
6. Krossa kexen fint i en mixer eller lägg dem i en påse och krossa med en kavel.
7. Varva smulor och smet i en sockerkaksform. Understa och översta lagret ska vara kexsmulor.
8. Knacka formen lätt mot bordet för att få bort eventuella luftbubblor.
9. Frys smeten i 3-4 timmar så att den är lättfryst vid serveringen.
10. Spola utsidan av formen med varmt vatten så att cheesecaken lossnar lätt. Vänd upp på fat.
11. Servera med t.ex. skivade jordgubbar och andra sommarbär.

Ristårta (min absoluta favorit)

 

Om man vill göra en stor tårta, som jag gjorde på bilden ovan, gör man två plåtar med maräng utan att göra skåran i mitten, gör dubbel sats chokladsås och vispar 6 dl grädde som man sedan brer ut mellan de två stora marängerna. Tyvärr spricker marängen ofta när man gör den stora tårtan och ska lyfta marängen, men vad spelar det för roll?! Misslyckat är ju oftast godast!


Ingredienser liten tårta

3 dl rice krispies

2 ½ dl socker

3 äggvitor (spara gulorna!)

 

Chokladsås

1 dl vatten

2 ½ msk mjöl/Maizena

50 g mörk choklad (blockchoklad går också bra)

50 g smör

1 dl florsocker

3 äggulor

 

3 dl vispgrädde

 

Garnering

ev. 25 g mörk choklad

ev. färska jordgubbar

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Vispa äggvitorna till ett fast skum.

3. Blanda rice krispies och socker och rör ner i äggviteskummet alternativt rör först ner sockret pö om pö under vispning för att få en segare maräng och sedan blanda ner rice krispies.

4. Bred ut marängen på en plåt med bakplåtspapper och gör en skåra i mitten för att få två lika stora delar.

5. Grädda i ugnen i ca 1 timme.

6. Vänd upp på ett nytt bakplåtspapper och dra försiktigt av det andra pappret medan den fortfarande är varm.

7. Låt svalna.

8. Gör under tiden chokladsåsen genom att koka ihop vattnet och mjölet på spisen. Vispa hela tiden!

9. Ta av från spisen så fort första bubblan syns eller när blandningen tjocknat (det ska se ut som slajm!).

10. Lägg i chokladen och smöret och låt smälta innan du vispar slätt.

11. Häll i florsockret och äggulorna,  och vispa slätt.

12. Låt chokladsåsen svalna.

13. Dela marängen vid skåran så du får två lika stora delar och vänd sedan den släta delen nedåt.

14. Bred ut chokladsåsen över den ena marängen.

15. Vispa grädden och bred ut den ovanpå chokladsåsen.

16. Lägg försiktigt på den övre marängen.

17. Ringla ev. smält choklad över och garnera med färska jordgubbar i bitar.


Chokladtårta med hallon


Ingredienser

150 g smör
1 ½ dl vatten
2 ½ dl socker
2 ½ dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
2 ägg
1 nypa flingsalt

Fyllning
2 dl vispgrädde
200 g frysta hallon
250 g kesella (10 %)
1 ½ dl florsocker

Frosting
30 g mjukt smör
2 ½ dl florsocker
½ tsk vaniljsocker
¼ dl kakao av god kvalitet
50 g philadelphiaost
ev. ½ msk varmt kaffe

Garnering
200 g vit choklad
ev. strössel

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och tillsätt sedan vattnet i kastrullen.
3. Blanda socker, vetemjöl, kakao och bakpulver i en bunke. Rör sedan ihop med smöret och vattnet.
4. Rör ner de båda äggen och flingsaltet tills det blir en slät smet.
5. Smörj och bröa en form med löstagbar kant och grädda i ugnen i ca 30 minuter.
6. Gör under tiden fyllningen genom att vispa grädden och sedan blanda med de andra ingredienserna.
7. Rör sedan ihop ingredienserna till frostingen.
8. Ta ut tårtan när den är färdiggräddad och dela den på mitten (horisontellt).
9. Bred ut hallonfyllningen på den nedersta delen och lägg sedan på locket.
10. Bred frostingen runt hela tårtan och garnera sedan med hackad vit choklad eller strössel.
11. Ställ tårtan i kylen 1 timme innan servering.
12. Avnjut gärna med lite extra hallonfyllning (jag brukar göra dubbel sats).

Annas amerikanska pannkakor


Ingredienser ca 6 st

1 ägg

2 dl mjölk

3 dl vetemjöl

1 msk socker

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

½ tsk salt

1 msk flytande margarin

 

Gör så här

1. Vispa ihop ägg och mjölk.

2. Blanda i mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och salt och vispa slät.

3. Tillsätt det flytande margarinet och vispa.

4. Ta ca ½ till 1 dl smet och stek på medelvärme i stekpanna.

5. Vänd när pannkakorna fått önskad färg och platta till lite för att de inte ska bli så höga.

6. Njut!


Snickers



Ingredienser 1 plåt
2 dl ljus sirap
1 dl socker
1 burk jordnötssmör
10 dl rice krispies
1 dl kokos
1 tsk vaniljsocker
1 mörk blockchokladkaka

Gör så här
1. Smält sirap, socker och jordnötssmör i en kastrull.
2. Blanda ner rice krispies, kokos och vaniljsocker.
3. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper.
4. Smält chokladen och bred ut ovanpå.
5. Låt stelna i kylskåp och skär sedan i rutor av önskad storlek.

Malins mumsiga lax- och baconpasta



Malins mumsiga lax- och baconpasta. Jag modifierade det lite genom att enbart använda crème fraiche i såsen istället för både grädde och vin samt blandade i körsbärstomater eftersom det passar till allt.

Ingredienser 2 portioner
2 portioner pasta
olja
2 laxfiléer
salt
citronpeppar
½ paket bacon
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
citronpeppar
½ ask körsbärstomater
persilja

Gör så här
1. Koka pastan och skölj den sedan nästan helt kall och ringla över lite olja för att den inte ska klibba.
2. Skär den tinade laxen i kuber och stek kryddade med citronpeppar och salt i stekpanna i ca 5-10 minuter tills de fått färg.
3. Strimla baconet och knaperstek.
4. Koka upp crème fraichen med en pressad vitlöksklyfta och citronpeppar i en kastrull som rymmer alla ingredienser.
5. Hacka körsbärstomaterna och persiljan.
6. Vänd ner laxen, baconet, pastan, körsbärstomaterna och persiljan i såsen och låt allt bli varmt.

Räkpasta med avokado



Ingredienser
150 g frysta räkor med skal
80 g pasta
½ liten gul lök
½ påse färsk babyspenat
olivolja
½ hönsbuljongtärning
1 avokado
1 msk färskpressad citronjuice
2 krm salt
½ krm peppar

Gör så här
1. Tina och skala räkorna.
2. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
3. Skala och finhacka löken och fräs den tillsammans med spenaten i lite olja i en liten kastrull i ca 3 minuter.
4. Häll på 1 dl vatten och buljongtärningen och låt koka upp.
5. Dela och kärna ur avokadon, gröp ur innehållet och lägg i koket.
6. Ta av från värmen och mixa till en slät sås med mixer eller i matberedare.
7. Tillsätt citronjuicen och smaka av med salt och peppar.
8. Blanda gärna såsen med pastan och toppa med räkorna och ev. några spenatblad.

Mumsig pastasallad med kräftstjärtar

 

På en bädd av färsk spenat la jag kokt fullkornspasta, gurka, tomat, gul paprika, avokado och eftersom jag fullkomligt älskar frukt i sallad skivade jag även lite äpple och kiwi och la på. Som grädde på moset toppade jag med kräftstjärtar och olika fröer samt lite flingsalt och olivolja med citronsmak och vit balsamvinäger.


Lussekatter


Ingredienser ca 48 st
1 g (2 paket) saffran
150 g normalsaltat smör
5 dl mellanmjölk
50 g jäst för söta degar
½ tsk salt
1½ dl socker
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl

1 uppvispat ägg
92 st russin (haha)

Gör så här
1. Smält smöret och häll sen i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).
2. Dela jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet (smör och mjölk).
3. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, saffran och ägg samt det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen.
4. Arbeta ihop till en smidig deg och tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Tänk på att inte ha i för mycket mjöl för då blir bullarna lätt torra och hårda, så det är bättre om den är lite kletig innan första jäsningen.
5. Jäs degen under bakduk i ca 30 minuter.
6. Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den sen i 48 delar (om du som jag vill ha lagom stora katter).
7. Forma dem till lussekatter och lägg på plåt med bakplåtspapper.
8. Jäs det övertäckt i ca 30-40 minuter.
9. Sätt ugnen på 200-225 grader.
10. Tryck sen ner russin i båda ändarna när brödet är färdigjäst.
11. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter tills de fått önskad färg.
12. Låt svalna på galler under bakduk och avnjut sen med ett glas mjölk eller glögg.

Snabb pastasallad

 

Pastasallad gjord på två olika sorters fulkornspasta och körsbärstomater, ananas, rödlök och fetaost. En dressing av olivolja med basilikasmak och citronsmak och lite balsamvinäger med tomatsmak. Sen är det bara att toppa med lite olika fröer och voilà, middagen är serverad.


Ullis veganknäck


Ingredienser ca 80 st

1,5 dl skalad mandel
1 dl vatten
2 dl socker
2 dl sirap
50 g margarin (mjölkfritt eller vanligt)

Gör så här
1. Mixa mandeln slät med vattnet.
2. Smält ihop allt i en kastrull och koka tills man kan göra kulprov av smeten. Detta går snabbt, ungefär 15 minuter.
3. Klicka ut i knäckformar och tänk på att smeten stelnar snabbt, så det är bra om man är flera som hjälps åt. Låt svalna.

Double chocolate chip cookies


Ingredienser ca 24 kakor

175 g avsvalnat smält smör
2 ½ dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
150 g smält choklad
5 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad
100 g vit choklad

Gör så här
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Vispa smör, farinsocker och strösocker poröst.
3. Vispa i ägget, äggulan och den smälta chokladen.
4. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.
5. Hacka chokladen grovt och rör ner även den.
6. Blanda till en deg och klicka ut den på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
7. Grädda i ca 17 minuter, låt sedan svalna en stund på plåten innan de får kallna på ett galler.

Bacon- och purjolökspaj


Ingredienser

1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
1 ½ dl riven ost
100 g margarin
2 krm salt
2 krm peppar
2 ½ msk vatten

Fyllning
1 paket bacon
purjolök
3 ägg
3 dl mjölk
3 dl riven ost
1 krm salt
1 krm peppar

Gör så här
1. Blanda alla ingredienser till pajdegen i matberedare eller för hand. Låt degen sedan vila i kylen en stund.
2. Strimla och stek baconet och låt rinna av på papper och strimla några centimeter purjolök.
3. Tryck ut pajdegen i en pajform, nagga med gaffel och förgrädda i ugnen i ca 5 minuter på 225 grader.
4. Blanda under tiden ihop ägg, mjölk, ost, salt och peppar i en bunke.
5. Ta ut pajskalet och häll i äggstanningen. Se till att fördela osten jämnt i skalet.
6. Sprid sedan ut baconet och purjolöken och grädda i ugnen i ca 30 minuter på 225 grader tills pajen fått önskad färg och konsistens.

Pajdeg

Ingredienser
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
1 ½ dl riven ost
100 g margarin
2 krm salt
2 krm peppar
2 ½ msk vatten

Gör så här
1. Blanda alla ingredienser till pajdegen i matberedare eller för hand. Låt degen sedan vila i kylen en stund.
2. Tryck ut pajdegen i en pajform, nagga med gaffel och förgrädda i ugnen i ca 5 minuter på 225 grader.
3. Ta ut pajskalet och häll i fyllningen.
4. Grädda i ugnen i ca 30 minuter på 225 grader tills pajen fått önskad färg och konsistens.

Skinksås


Ingredienser ca 4 portioner

1 paket rökt skinka (jag gillar tunna skivor)

½ purjolök

7 dl crème fraiche (jag brukar använda 8 % fetthalt)

peppar

 

Gör så här

1. Skär skinkan i fyrkanter och strimla purjolöken.

2. Fräs skinkan i lite matfett och när vattnet försvunnit ur den lägger du i purjolöken och fräser en liten stund.

3. Häll i all crème fraiche, koka upp och smaksätt med peppar.

4. Servera till valfri pastasort och toppa gärna med tomat.


Syrlig fruktsallad

 

Fruktsallad gjord på granatäpple, äpple, banan, mango, apelsin, kiwi, passionsfrukt och turkisk yoghurt.


Paulas borsjtj


Ingredienser 6 port
1 ¼ dl finhackat morot
2 ½ dl finhackad lök
2 ½ dl finhackad rödbeta
2 ½ dl finhackad selleri
1 finhackad palsternacka
1 msk smör
5 dl köttbuljong
2 ½ dl finriven vitkål (görs med t.ex. en osthyvel)
2 ½ dl krossade tomater

Gör så här
1. Skala och hacka alla grönsaker.
2. Täck morot, lök, rödbeta, selleri och palsternacka med vatten och låt sjuda i ca 20 minuter.
3. Tillsätt smör, buljong, vitkål och tomat och låt koka under lock i ca 15 minuter.
4. Servera med gräddfil och nybakt bröd.

Annas pizzabullar


Ingredienser ca 16 st
50 g jäst
3 dl mjölk
¾ dl avsvalnat smält smör eller rapsolja (jag använde rapsolja)
2 msk flytande honung (jag hade ingen honung, så tog lite socker istället eftersom jästen behöver socker som näring för att jäsa snabbare)
8-9 dl vetemjöl special (jag tog 6 dl vanligt vetemjöl, 2 dl grahamsmjöl och resten vetekli)
1 tsk salt

Sås
2 dl färdig tomatsås (jag tog passerade tomater)
200 g rökt skinka
2 dl riven ost (jag tog lite mer. Det är ju gott med ost!)
1 ägg till pensling
2 msk oregano

Gör så här
1. Rör ut jästen i mjölken och tillsätt sedan resten av degingredienserna.
2. Knåda degen i ca 8 min och låt degen sedan vila under bakduk i ca 15 minuter.
3. När degen jäst klart delar du den i två delar och kavlar ut en i taget till en rektangel.
4. Bred på tomatsås över degen, lägg på skinka, ost och oregano.
5. Rulla degen till en lång rulle och skär den sedan i skivor och lägg i bullformar.
6. Pensla med ägg och strö över oregano.
7. Grädda i ugnen i ca 12-15 minuter i 225 grader.

Blåbär- och jordgubbssmoothie



En smoothie med egenplockade blåbär, jordgubbar och vaniljyoghurt.

Mumsig pastasallad


Ingredienser
färsk spenat
5 dl fullkornsspiraler
5 rädisor
1 liten burk ananas
½ ask fetaost
olivolja
citronolivolja
vit balsamvinäger
svartpeppar
citronpeppar
salladskrydda
fröblandning

Gör så här
1. Koka pastan och blanda under tiden iordning en dressing av olivoljan, citronolivoljan, balsamvinägern och kryddorna i en skål.
2. Skölj spenaten och skär upp rädisor, ananas och fetaost i bitar.
3. Häll den färdigkokta, varma pastan i skålen med dressing, rör om och låt svalna lite.
4. Blanda ner grönsakerna och fetaosten och toppa med olika fröer eller nötter.

Dubbelsmörgås

 

Dubbelsmörgås med ost, ananas och oregano.


Fruktsallad & kanelknäcke



En fruktsallad av banan, svenska äpplen, kiwi, torkade aprikoser och russin toppad med en klick turkisk yoghurt, pumpakärnor, solrosfrön och pinjenötter. Kanelknäcke med messmör och cream cheese.

Fuskcheesecake

 

Ingredienser 4 portioner
ca 1-2 dl havregryn alt. 4 digestivekex
1 burk vaniljkesella
1 ask philadelphiaost
1 paket blåbär/hallon
1 granatäpple
2 passionsfrukter

Gör så här
1. Rosta havregrynen i en stekpanna och lägg i fyra glas alt. krossa digestivekexen i 4 glas.
2. Blanda hälften av vaniljkesellan och all philadelphia och rör ner nästan alla blåbär/hallon.
3. Fördela blandningen över havregrynen/kexen och toppa med resten av bären och sedan vaniljkesellan.
4. Garnera med granatäpple och passionsfrukt och njut så mycket du kan.

Lax & sallad



En laxfilé kryddad med citronsaft, citronpeppar och salt, gjorde en stor härlig sallad på babyspenat, gurka, körsbärstomater, rödlök, rädisor, äpple och gul paprika plus en sås på crème fraiche, gräslök, pressad citron och citronpeppar. Dessutom en lite för mosig avokado och gjorde en dressing på citronolivolja, vit balsamvinäger, citronpeppar och italiensk salladskrydda.

Mormors äpple- och vaniljvåfflor


Ingredienser

2 ägg

1 ½ dl mjölk

1 ¼ dl crème fraiche

2 dl vetemjöl

¾ dl havregryn

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

½ tsk salt

1 dl smält smör

½ rivet äpple

 

Gör så här

1. Låt ägg, mjölk, vetemjöl och havregryn få svälla ett tag.

2. Blanda sen i övriga ingredienser.

3. Grädda våfflorna. Järnet behöver inte smörjas.


Krämig smoothie


En härlig smoothie gjord på vaniljyoghurt, jordgubbar, blåbär, svarta och röda vinbär, hallon, björnbär och krossade linfrön.

Fräsch fetaostsallad


En härlig sallad gjord på färsk spenat, tomat, gurka, rädisor och fetaost toppat med en massa olika frön och keso plus en dressing gjord på vit balsamvinäger, citronolivolja (min nya favorit) och havssalt.

Exotisk fruktsallad

 

Fruktsallad gjord på mango, färsk ananas, banan och kiwi toppat med valnötter och en massa turkisk yoghurt.


Quesadillas à la Karin & Paula


Ingredienser

tortillabröd

färsk spenat

fetaost

färsk mozzarella/pizzamozzarella

rödlök

tomater

rökt skinka

 

Gör så här

1. Häll några droppar olja i en stekpanna. Lägg i ett tortillabröd.

2. Lägg på önskad fyllning (t.ex. spenat, rödlök och fetost eller skinka, tomat och mozzarella) och lägg sen över ytterligare ett bröd som ett lock.

3. Stek tills du fått önskad färg och vänd sedan och stek på andra sidan tills osten smält.

4. Skär upp quesadillan i slices och servera med en härlig bönsallad eller en god dressing.


Nettens pastasallad


Ingredienser

fullkornspasta

olivolja

svartpeppar

örtsalt

färsk persilja

rödlök

körsbärstomater

fetaost

bacon

 

Gör så här

1. Koka pastan och blanda under tiden olivolja, peppar, örtsalt och hackad persilja i en bunke. Häll i den varma pastan, rör om och låt svalna.

2. Skär rödlöken i strimlor, dela körsbärstomaterna och smula eller skär fetaosten i bitar.

3. Knaperstek baconet och låt rinna av på pappar. Blanda sen i grönsakerna, fetaosten och baconet i bunken och rör runt.


Skogsbärssmoothie


Blåbär, björnbär, hallon, naturell- och vaniljyoghurt plus krossade linfrön.

The ultimate chocolate chip cookie


Ingredienser ca 24 st
175 g avsvalnat smält smör
2 ½ dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
5 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
ca 200-250 g mörk choklad (60-70 % kakao)

Gör så här
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Smält smöret och ställ för att svalna.
3. Vispa det avsvalnade smöret, farinsocker och strösocker poröst.
4. Vispa i ägget och äggulan.
5. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.
6. Hacka chokladen grovt och rör ner även den. Blanda till en deg.
7. Klicka ut degen på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
8. Grädda i ca 17 minuter.
9. Låt kakorna svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.


Brownies


Ingredienser

300 g smält avsvalnat smör (jag använde i och för sig margarin)
4 ägg
5 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl kakao (helst av god kvalité)
1 tsk vaniljsocker
2 dl grovt hackade valnötter (valfritt)

Gör så här
1. Värm ugnen till 150 grader.
2. Smörj och bröa en ugnsfast form, 20 x 30 cm.
3. Smält smöret och ställ för att svalna.
4. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner det smälta smöret.
5. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker och blanda ner i smeten. Tillsätt valnötterna.
6. Häll smeten i formen och grädda i ca 25-30 minuter.
7. Låt svalna och skär i rutor.

Jordgubb- och rabarbersmoothie


Den här uppfriskande smoothien är perfekt om man som vi har frysta jordgubbar och rabarber kvar sen i fjol. Lägg fram en stund för att tina innan du mixar i en blender. Blanda sen i vaniljyoghurt efter eget tycke och smaka av med vaniljsocker eller honung om du inte vill ha den så där härligt syrlig som jag gillar den. Självklart kan man använda färska jordgubbar och rabarber också. Då blir även färgen mer tilltalande än den gjord på frysta.

Sommarsallad



Ingredienser
1 påse mangold
1 burk skivad ananas
½ ask körsbärstomater
½ förpackning fetaost
färska hallon
vit balsamvinäger
olivolja med citronsmak
flingsalt
frön och nötter

Gör så här
1. Skölj alla grönsaker och sprid ut dem och bären på två tallrikar.
2. Skär fetaosten i bitar eller smula över grönsakerna.
3. Ringla över balsamvinäger och olja och smula flingsalt över.
4. Strö frön och nötter över salladen och servera med lite kex och ost.

Ugnspannkaka med bacon



Ingredienser

2 paket bacon
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skär baconet i tärningar eller strimlor och sprid ut i en långpanna. Skjutsa in det i ugnen och låt steka tills det fått önskad färg.
3. Blanda mjöl och salt i en hög skål eller tillbringare. Tillsätt hälften av mjölken och rör om så att smeten blir slät.
4. Tillsätt resten av mjölken och sist de tre äggen och vispa.
5. Häll smeten över baconet när det fått önskad färg, och stek pannkakan i ca 25 minuter, återigen tills den fått önskad färg och konsistens.
6. Skär pannkakan i bitar och servera med lingonsylt.

Lisbeths pastasallad


Ingredienser

4 portioner spaghetti
2 paket bacon
1 ask körsbärstomater
½ purjolök

Sås
1 liten burk crème fraiche
1 liten tetra matlagningsgrädde
ketchup
majonnäs
grovmalen svartpeppar

Gör så här
1. Koka spaghetti och stek bacon.
2. Hacka tomaterna och strimla purjolöken.
3. Blanda ingredienserna till såsen och krydda efter eget tycke.
4. Blanda pasta, bacon och hälften av såsen.
5. Blanda i grönsakerna precis innan servering och resten av såsen.
6. Avnjut till en god grönsallad och lite olika frön eller nötter.

Gino à la Karin


Ingredienser
1 banan
1 äpple
1 burk konserverade aprikoser
färsk ananas i små bitar
100 g choklad, gärna av god kvalitet

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200-250 grader på övervärme.
2. Skiva och skär frukterna i lagom stora bitar. Vill man ha några andra frukter går det självklart också bra. Jordgubbar och kiwi är ett hett tips!
3. Riv chokladen på rivjärn.
4. Lägg frukten i en ugnssäker form och strö den rivna chokladen över.
5. Gratinera i mitten av ugnen i ca 5 minuter tills chokladen smält. Det går snabbt på slutet pga. övervärmen, så akta så att chokladen inte bränns (som den gjorde för mig, haha).
Servera gärna med glass!


Leilas sega kladdkaka


Ingredienser
50 g smör
½ dl matolja
2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao av god kvalitet
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Smör och ströbröd till formen
50 g mörk kvalitetschoklad 70 %

Gör så här
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja.
3. Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljus och pösigt och rör ner det varma smöret.
4. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
5. Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter, och stick i grovt brutna chokladbitar.
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.

Pers fisk- och saffranssoppa



Ingredienser ca 4 portioner

500 g vit fisk (jag använde sej, men tog även med en laxfilé eftersom det är en favorit)
500 g skalade räkor
1 gul lök
1 purjolök
1 morot
1 liten fänkål
4 stora potatisar
1 påse saffran
1 krm cayennepeppar
2 fiskbuljongtärningar
1 burk hela skalade tomater
1 l vatten
1-2 tsk torkad dragon
1-2 tsk timjan
1-2 tsk örtsalt
1-2 dl vitt vin
1 tsk hummerfond
färsk persilja

Gör så här
1. Tina fisken och räkorna och skär fisken i bitar typ 3*3 cm.
2. Skala och skär grönsaker och potatis i lagom stora bitar. Fräs grönsakerna med potatisen först och sist i med gula löken så att den inte bränns. Fräs i 10 min på medelvärme.
3. Tillsätt buljongtärningarna, vattnet, tomaterna (som du delat med kniv i burken) och kryddorna. Koka tills grönsakerna är klara.
4. Tillsätt vin och hummerfond smaka av så det blir lagom mycket av allt.
5. Dra av kastrullen från plattan eller sänk värmen ordentligt och lägg fisken i soppan, rör inte runt. Vänta 3-5 minuter beroende på hur stora fiskbitarna är. Överkoka inte, då blir de sega!
6. Lägg i räkorna, släng i en näve persilja och servera gärna med crème fraiche smaksatt med saffran och tomat!

Turbosnabb filmjölkslimpa



Ingredienser 1 bröd
4 ½ dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 dl torkade aprikoser eller fikon
1 dl hasselnötter
1 dl russin
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl havregryn
2 ½ dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
1 ½ tsk salt
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
3. Hacka frukten och hasselnötterna mycket grovt, blanda med russinen och alla de torra ingredienserna och rör ner i filmjölks-/sirapsblandningen.
4. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker ut över kanterna.
5. Fyll formen med smet, strö över lite havregryn och grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 45 minuter. (Om man, som jag, vill ha en fin färg runt hela brödet kan man ta ur brödet ur formen och grädda det på pappret de sista minuterna).

Kycklingwok med sockerärter och sesamfrön



Ingredienser
300 g kycklingfilé
1 påse valfri marinad (vi använde Honey flavour)
250 g sockerärter
1/2 dl sesamfrö (kan anpassas efter egen smak)
2 msk olivolja

Gör så här
1. Skär kycklingen i tärningar och lägg i marinaden en stund.
2. Strimla sockerärterna på längden och skölj noga.
3. Rosta sesamfröna i en torr gjutjärnspanna på ganska stark värme, utan att de blir brända.
4. Låt kycklingbitarna rinna av väl och fräs dem i olivoljan i en väl upphettad wokpanna tills de är färdiga.
5. Tillsätt de strimlade sockerärterna och sesamfröna och fräs i ytterligare någon minut.
6. Servera omedelbart med nykokt ris (vi använde basmati).

 


Bulgursallad

 

Ingredienser 4 matlådor
3 dl fullkornsbulgur
6 dl vatten
½ tsk salt
olja

sockerärter
plommontomater
gul paprika
rödlök
rädisor
rökt skinka
citron

Gör så här
1. Koka upp vattnet och häll i bulguren, saltet och eventuellt en skvätt olja. Låt koka i 10 minuter och låt sedan svalna innan du blandar i grönsakerna och skinkan.
2. Hacka grönsakerna. Jag gillar när det är stora bitar och mycket grönsaker.
3. Strimla skinkan och stek en stund i stekpanna tills den fått önskad färg och konsistens.
4. Blanda ihop allt i en stor skål och pressa lite citron över för en god smak.

Risgrynsgröt i mikron


Ingredienser
2 dl grötris
4 dl vatten
½ tsk salt
6 dl mjölk

Gör så här
1. Blanda grötriset, vattnet och saltet i en hög skål som tål att köras i mikron.
2. Lägg ett lock över skålen (sätt inte fast det!) och koka gröten i mikron i 5 minuter på full effekt.
3. Koka i ytterligare 4 minuter på låg effekt.
4. Ta ut gröten, häll i mjölken och rör om.
5. Koka i 4 minuter på full effekt. Utan lock denna gång!
6. Fortsätta att koka i 30-35 minuter på låg effekt. Även denna gång utan lock!
7. Ta ut gröten och rör om. Koka ytterligare tills gröten fått önskad konsistens.
8. Servera med mjölk, socker och kanel.


Chokladsufflé

Ingredienser ca 10 s)
7 äggvitor
12 äggulor
3 dl grädde och eftersom jag tydligen är dietist får jag väl rekommendera mellangrädde :)
250 g mörk choklad

Gör så här
Sätt ugnen på 175°C. Smöra och sockra formarna.
Vispa äggvitan med 1/4 av sockret med en elvisp på mellanhastighet tills ett löst skum bildats.
Tillsätt sedan resten av sockret och vispa till ett styvt skum - nu kan du öka hastigheten.
Finhacka chokladen.
Koka upp grädden och häll den över chokladen.
Rör om tills du fått en slät smet och tillsätt sedan äggulorna under vispning.
Blanda 1/4 av skummet med chokladsmeten.
Vänd sedan ner resten av skummet och rör försiktigt tills allt blandat sig.
Fördela smeten i ugnssäkra portionsformar.
Grädda i 9-12 minuter och tänk på att en sufflé är känslig, så var försiktig när du öppnar ugnen.
Servera direkt!

Mangokyckling

Ingredienser 4 portioner
4 kycklingfiléer
1/2 tsk salt & 1/2 tsk svartpeppar
2 msk smör
1 purjolök
2 dl minifraiche 5%, matyoghurt 8%, lätt crème fraiche 15%, crème fraiche 34%, mellangrädde ~27%, vispgrädde 40% eller matlagningsgrädde
1-2 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
ca 1 tsk sambal oelek
ca 2 msk mango chutney
1 mango eller 6 torkade, tärnade aprikoser

Gör så här
Bryn kycklingen i smör. Salta och peppra.
Strimla purjolöken och fräs den någon minut i lite smör i en traktörpanna.
Tillsätt valfri mjölkprodukt av de ovan nämnda, vatten, smulad buljongtärning, soja, sambal oelek och mango chutney.
Låt koka upp.
Lägg i kycklingfiléerna och koka under lock på svag värme ca 10 min.
Skala mangon och skär loss kärnan. Skär fruktköttet i bitar och rör ner i pannan. Låt det bli varmt.

Egenskaper hos de olika mjölkprodukterna:
Minifraiche - framträdande kryddsmak
Matyoghurt - framträdande kryddsmak med en viss syrlighet
Lätt crème fraiche - aromatisk smak
Crème fraiche - mycket aromatisk smak
Mellangrädde - gräddig smak
Vispgrädde - gräddig, aromatisk smak

RSS 2.0