Elinas saftiga skållade morotsbröd
Lånat av Elina
Ingredienser ca 16 st bröd
7,5 dl vatten
5 dl grahamsmjöl
2 morötter
1 paket jäst (50 gram)
2 msk flytande margarin
1 dl hela linfrön
1 msk salt
Ca 9-10 dl vetemjöl
Gör så här
1. Koka upp vattnet och häll det över grahamsmjölet i en bunke. Rör om och låt svalna till fingervarm temperatur, 37°C.
2. Skala och riv morötterna fint på rivjärn.
3. Smula ner jästen i det skållade grahamsmjölet och rör tills den löst sig.
4. Tillsätt morötter, flytande margarin, linfrön, salt och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
5. Täck över degen och låt jäsa ca 40 min.
6. Stjälp upp degen i en väl smord långpanna (eller på bakplåtspapper). Platta ut den med mjölad hand och nagga degen med en gaffel. Skär degen med en bakskrapa i rutor.
7. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
8. Grädda i mitten av ugnen i 225°C, ca 20 min.
9. Låt brödet kallna innan det bryts/skärs i rutor.
Kul att du testade att baka det! :D