Chèvrepaj med spenat och valnötter

Den här mumsiga pajen är mitt bidrag i Månadens matutmaning hos Kalasgott.



Ingredienser
Pajdeg:
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
1 ½ dl riven ost
100 g margarin
2 krm salt
2 krm peppar
2 ½ msk vatten

Fyllning:
1 dl riven Västerbottenost
½ rödlök
1 näve bladspenat
200 g chèvre
1 dl mjölk
2 dl crème fraiche
3 ägg
salt
pepparblandning
1 dl valnötter

Gör så här
1. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en matberedare eller för hand. Låt degen sedan vila i kylen en stund.
2. Tryck ut pajdegen i en pajform, nagga med gaffel och förgrädda i ugnen i ca 5-10 minuter i 225°C.
3. Ta ut pajskalet och strö över ½ dl Västerbottenost.
4. Skär rödlöken i tunna skivor och sprid ut den och spenaten över osten i pajskalet.
5. Skiva eller smula chèvren och sprid ut över spenaten.
6. Blanda äggstanning av mjölk, crème fraiche, ägg och smaka av med salt och pepparblandning. Häll äggstanningen i pajskalet.
7. Toppa med valnötterna och resten av Västerbottenosten.
8. Grädda i ugnen i ca 30-40 minuter i 225°C tills pajen fått önskad färg och konsistens.
9. Avnjut tillsammans med en härlig sallad och vinägrett.

Antioxidant- och C-vitaminbomb



Fruktsallad gjord på banan, äpple, apelsin och granatäpple toppad med turkisk yoghurt.

Snabblagad räksallad



Räksallad bestående av bladspenat, gul paprika, gurka, körsbärstomater, honungsmelon, ananas, avokado och räkor på burk toppat med mycket Rhode Islandsås.

Pasta med saffranslax



Ingredienser 2 portioner
2 portioner fullkornspasta
1 laxfilé
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 dl lättcrème fraiche
½ dl riven ost
½ paket saffran
citronpeppar
salt
10 cm purjolök
½ ask körsbärstomater

Gör så här
1. Koka pasta enligt anvisningar på paketet.
2. Tina laxfilén och skär den i kuber.
3. Koka upp matlagningsgrädde, crème fraiche, riven ost, saffran, citronpeppar och lite salt i en kastrull.
4. Skölj och strimla purjolöken och dela körsbärstomaterna i fyra delar.
5. Lägg purjolöken i såsen och låt mjukna en aning.
6. Sänk värmen på plattan och lägg försiktigt ner laxen och körsbärstomaterna i såsen.
7. Låt såsen sjuda i några minuter tills laxen är färdigkokt. Smaka ev. av med mer peppar och salt.
8. Servera gärna med några färska körsbärstomater och lite strimlad purjolök.

Lasagne à la Karin och Fredrik



Ingredienser 4-5 portioner
1 gul lök
1 msk flytande margarin
300 g nötfärs
1 vitlöksklyfta
1 burk hela tomater
2 msk tomatpuré
2 köttbuljongtärningar
1 tsk basilika
salt
peppar

Ostsås
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 msk flytande margarin
2 dl riven ost
salt
peppar

10-12 fullkornslasagneplattor
1 dl riven ost

Gör så här
1. Skala och finhacka löken.
2. Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna och fräs lök och köttfärs under omrörning.
3. Tillsätt finhackad vitlök, tomater, tomatpuré, buljongtärningar och kryddor efter smak.
4. Koka under lock på svag värme ca 20 minuter. Ta av locket och låt koka ytterligare ett par minuter.
5. Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull.
6. Tillsätt resten av mjölken och fettet och låt koka upp under omrörning och koka i 3-5 minuter.
7. Rör ner 2 dl av osten och smaka av med salt och peppar.
8. Bred ut hälften av ostsåsen på ett djupt ugnssäkert fat.
9. Varva plattorna i tre lager med köttfärssåsen i de två mellanlagren. Bred ut resten av ostsåsen överst.
10. Strö över resten av osten och gratinera mitt i ugnen i 225° C i ca 20 minuter.

Tomat- och rödlökssallad



Sallad på körsbärstomater, finhackad rödlök, olivolja, vit balsamvinäger, örtsalt och italiensk salladskrydda. Passar utmärkt till bland annat lasagne.

RSS 2.0