Lussekatter


Ingredienser ca 48 st
1 g (2 paket) saffran
150 g normalsaltat smör
5 dl mellanmjölk
50 g jäst för söta degar
½ tsk salt
1½ dl socker
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl

1 uppvispat ägg
92 st russin (haha)

Gör så här
1. Smält smöret och häll sen i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).
2. Dela jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet (smör och mjölk).
3. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, saffran och ägg samt det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen.
4. Arbeta ihop till en smidig deg och tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Tänk på att inte ha i för mycket mjöl för då blir bullarna lätt torra och hårda, så det är bättre om den är lite kletig innan första jäsningen.
5. Jäs degen under bakduk i ca 30 minuter.
6. Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den sen i 48 delar (om du som jag vill ha lagom stora katter).
7. Forma dem till lussekatter och lägg på plåt med bakplåtspapper.
8. Jäs det övertäckt i ca 30-40 minuter.
9. Sätt ugnen på 200-225 grader.
10. Tryck sen ner russin i båda ändarna när brödet är färdigjäst.
11. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter tills de fått önskad färg.
12. Låt svalna på galler under bakduk och avnjut sen med ett glas mjölk eller glögg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0