Glace au four / Baked Alaska

3 äggvitor
3 msk socker
½ liter vaniljglass
250 g tinade bär
Gör så här
1. Värm ugnen till 275 °C.
2. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
3. Tillsätt sockret och vispa skummet tills det blir glansigt.
4. Lägg glassen i en ugnsfast form.
5. Häll bären över glassen.
6. Täck glassen och bären ordentligt med marängsmeten.
7. Grädda mitt i ugnen i ca 2-3 minuter tills marängen fått en fin färg.
8. Servera direkt, gärna med en härlig latte.
Budapestlängd
Ingredienser
5 äggvitor
2 ½ dl socker100 g malda nötter/mandel
50 g marsanpulver
3 dl grädde
1 burk konserverade mandariner alternativt hallon
mörk choklad
florsocker
Gör så här
1. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
2. Tillsätt ca ½ dl socker i taget och vispa i ungefär en minut innan du tillsätter mer.
3. Blanda de malda nötterna/mandeln med marsanpulvret och vänd försiktigt ner i smeten.
4. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut längder på ett bakplåtspapper.
5. Grädda i 175 °C i ca 20-25 minuter.
6. Låt bottnen svalna på galler med bakplåtspappret kvar.
7. Lägg ett nytt bakplåtspapper över bottnen, ta tag i ena långsidan och vänd runt.
8. Dra försiktigt loss det första bakplåtspappret.
9. Vispa grädden och bred ut den på bottnen.
10. Låt mandarinerna rinna av och sprid ut dem alternativt hallon över grädden.
11. Rulla försiktigt ihop till en rulle och skär bort ändarna.
12. Smält chokladen i ett vattenbad och ringla över.
13. Sikta florsocker över och spritsa gärna en klick grädde på toppen som du sätter en marsipanros i.
Märthas Schwarzwaldtårta med seg nötbotten
Ingredienser
4 äggvitor
200 g malda nötter/mandel
3 dl florsocker
1 msk potatismjöl
200 g mörk choklad
50 g ljus choklad
6 dl grädde
kakao
Gör så här
1. Markera cirklar med 25 cm i diameter på tre bakplåtspapper.
2. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
3. Blanda nötter/mandel, florsocker och potatismjöl och vänd försiktigt ner i de vispade äggvitorna.
4. Fördela smeten på de tre bakplåtspapprena och bred ut ett tunt lager.
5. Grädda varje botten i 175 °C i ca 12 minuter.
6. Låt svalna en aning, lossa sedan bottnarna och låt dem svalna på galler.
7. Smält den mörka och den ljusa chokladen i två olika vattenbad.
8. Pensla bottnarna tunt med smält mörk choklad på ena sidan.
9. Låt svalna och bred ut en del av den mörka chokladen tunt till långa tungor på bakplåtspapper med hjälp av en palett eller baksidan av en sked.
10. Bred ut resten av den mörka och all den ljusa chokladen tunt på bakplåtspapper. Räffla ev. chokladen med en gaffel. Låt stelna och skär sedan försiktigt rutor av chokladen.
11. Vispa grädden fluffigt och bred ett lager mellan alla bottnarna och även runt om tårtan.
12. Spritsa resten av grädden i klickar över toppen på tårtan.
13. Sätt chokladtungorna runt tårtan och sätt de vita och mörka chokladbitarna på toppen.
14. Pudra ev. tårtan med kakao.
15. Servera direkt.
Kristyr till pepparkakor
1 äggvita
4 dl florsocker
2 msk citronsaft
Gör så här
1. Rör ihop äggvitan med florsockret och citronsaften.
2. Tillsätt ev. mer florsocker för att få rätt konsistens.
3. Rulla ihop ett bakplåtspapper till en strut eller använd en engångsspritspåse med tyll.
4. Fyll struten och spritsa.
5. Dekorera gärna med silver-/guldkulor, Non stop eller strössel.