Ristårta (min absoluta favorit)

 

Om man vill göra en stor tårta, som jag gjorde på bilden ovan, gör man två plåtar med maräng utan att göra skåran i mitten, gör dubbel sats chokladsås och vispar 6 dl grädde som man sedan brer ut mellan de två stora marängerna. Tyvärr spricker marängen ofta när man gör den stora tårtan och ska lyfta marängen, men vad spelar det för roll?! Misslyckat är ju oftast godast!


Ingredienser liten tårta

3 dl rice krispies

2 ½ dl socker

3 äggvitor (spara gulorna!)

 

Chokladsås

1 dl vatten

2 ½ msk mjöl/Maizena

50 g mörk choklad (blockchoklad går också bra)

50 g smör

1 dl florsocker

3 äggulor

 

3 dl vispgrädde

 

Garnering

ev. 25 g mörk choklad

ev. färska jordgubbar

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Vispa äggvitorna till ett fast skum.

3. Blanda rice krispies och socker och rör ner i äggviteskummet alternativt rör först ner sockret pö om pö under vispning för att få en segare maräng och sedan blanda ner rice krispies.

4. Bred ut marängen på en plåt med bakplåtspapper och gör en skåra i mitten för att få två lika stora delar.

5. Grädda i ugnen i ca 1 timme.

6. Vänd upp på ett nytt bakplåtspapper och dra försiktigt av det andra pappret medan den fortfarande är varm.

7. Låt svalna.

8. Gör under tiden chokladsåsen genom att koka ihop vattnet och mjölet på spisen. Vispa hela tiden!

9. Ta av från spisen så fort första bubblan syns eller när blandningen tjocknat (det ska se ut som slajm!).

10. Lägg i chokladen och smöret och låt smälta innan du vispar slätt.

11. Häll i florsockret och äggulorna,  och vispa slätt.

12. Låt chokladsåsen svalna.

13. Dela marängen vid skåran så du får två lika stora delar och vänd sedan den släta delen nedåt.

14. Bred ut chokladsåsen över den ena marängen.

15. Vispa grädden och bred ut den ovanpå chokladsåsen.

16. Lägg försiktigt på den övre marängen.

17. Ringla ev. smält choklad över och garnera med färska jordgubbar i bitar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0